top of page
ילד בחדר טיפול

טיפול בתנועה

שם המקצוע המלא: פסיכותרפיה באמצעות תנועה ומחול. המקצוע נולד באמצע המאה ה-20 כתחום טיפולי המתבסס על עיקרון הוליסטי של שילוב גוף ונפש. במקור התיאורטי נמצאים רעיונות של קארל יונג, וילהלם רייך, זיגמונד פרויד ואחרים. היום טיפול בתנועה הוא תחום רחב המאפשר לכל מטפל שעוסק בו לבחור לעצמו את מערכת הכלים שמתאימה לו ביותר. השיטה משתמשת בניתוח תנועה ודיבור ככלים אבחוניים ובהתערבות טיפולית דרך אותם ערוצים של תנועה, התעמלות וריקוד המשולבים עם שיחה מילולית. לעתים התרפיסט מתייחס לתנועה במהלך המפגש בדומה לשיטת האסוציאציות החופשיות של פסיכואנליזה ולעתים משתמש בניתוח תנועתי ככלי של פסיכותרפיה התנהגותית (CBT). לכן, השיטה של תרפיה בתנועה אפשר למקם על ציר בין פסיכואנליזה קלאסית לשיטות מודרניות של פסיכולוגיה קוגניטיבית-התנהגותית.

הרעיון שעומד מאחורי השיטה הוא זה שהנפש מקבלת ביטוי דרך הגוף והתנועה והמסלול עובד גם בכיוון השני – דרך הגוף והתנועה ניתן לגרום לשינויים וריפוי בתחום הנפש.

במפגש טיפולי יש מקום לתרגילי חימום והתעמלות בריאותית, תנועה ספונטנית-חופשית, מדיטציה, דמיון מודרך, ריקוד ושיתוף רגשות מילולי.

נכון להיום טיפול בתנועה מוצא מקום מכובד בתחום בריאות הנפש, טיפול משפחתי, ריפוי חרדות ומצבים דיכאוניים, התמודדות עם טראומה, בעיות התפתחות ובהתמודדות עם מצבים כרוניים (כאב, מחלות נוירו דגנרטיביות וכדומה). אנשי טיפול בתנועה תופסים חלק משמעותי במחלקות פסיכיאטריות, פנימיות נוער בסיכון, חינוך מיוחד, מרכזי רווחה, מרפאות כאב ומרכזי טיפול בקשיש.

הטיפול מומלץ לאנשים המתמודדים עם:

  • מצבים רגשיים. דיכאון, חרדות, לחץ רגשי, אובדן ופרידה

  • חוויות טראומטיות

  • ילדים עם בעיות רגשיות והתנהגותיות, קשב וריכוז

  • בעיות קשר וזוגיות

  • בעיות התפתחותיות

  • מצבי כאב כרוני. בעיות מפרקים, עמוד השדרה, פיברומיאלגיה תוך התייחסות למרכיבים הפסיכולוגיים של הכאב והשפעתו על תחושה כללית של איכות החיים

  • מחלת פרקינסון – שיפור מצב גופני-פיזי תוך עבודה על התחום הרגשי המתלווה לתסמיני המחלה

פרסומים אחרונים
bottom of page